1000 LAMPIONA ZA DRAŽENA PETROVIĆA

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 07. lipnja 2013. - 10:28
Autor: 

U povodu 20. godišnjice smrti najboljeg hrvatskog i europskog košarkaša svih vremena, Dražena Petrovića, Šibenski Funcuti sinoć su organizirali paljenje 1000 lampiona ispred kipa na Baldekinu kako bi odali počast košarkaškom Mozartu.
Mnogo Šibenčana okupilo se sinoć i svojim dolaskom odalo počast šibenskom genijalcu i košarkaškom virtuozu.
Okupili su se kako bi organizirano i dostojanstveno obilježili ovu tužnu obljetnicu. U počecima nakon Draženove smrti dolazila je reprezentacija igrati protiv Šibenke kako bi se obilježio taj datum, no kasnije se i to zaboravilo – kazao je Ivan Blaće, tajnik Šibenskih Funcuta.

Na kraju ceremonije i nakon postavljanja vijenaca, zaorila se i pjesma Funcuta "Jedan je Petrović Dražen" u čast i sjećanje na velikog šibenskog košarkaša.
U našoj foto galeriji možete pogledati fotografiju kojiu nam je dostavio naš kolega novinar Slavko Krstović prilikom susreta u Tivtu Dražena Petrovića sa tadašnjim predsjednikom SO Tivat Tripom Raičevićem.
Bogat sportski put
Imao je 13 godina kada je prvi put stao na parket male dvorane na Baldekinu. Šibenka je još igrala u Drugoj ligi, no, dvije godine poslije Zoran Slavinić ga je gurnuo u prvu momčad. Imao je 15 godina i svijet pred sobom. Nastup za reprezentaciju na Olimpijskim igrama 1984., gdje je tadašnja Jugoslavija osvojila broncu, značio je i kraj njegove šibenske karijere.
Iste godine seli u redove Cibone i s Vukovima s Tuškanca osvaja dva naslova europskog prvaka. Nakon četiri zagrebačke godine seli u Real Madrid u čijem dresu je već u prvoj sezoni osvojio naslov španjolskog prvaka, španjolski Kup i europski Kup kupova. U finalnom susretu protiv Snaidera iz Caserte postigao je čak 62 koša.
Nakon Šibenika, Zagreba i Madrida, Draženu je Europa postala premala i s titulom najboljeg europskog košarkaša preselio je u NBA ligu u redove Portland Trail Blazersa. Tamo se našao u situaciji u kojoj nikada nije bio. Grijao je klupu uz mizernu minutažu. Izdržao je dvije sezone, a potom je otišao u New Jersey Netse gdje je pokazao svu raskoš svojeg talenta. U dresu Netsa profilirao se u jednog od vodećih šutera NBA lige.
To tvrdi i legendarni igrač Indiana Pacersa Reggie Miller, koji po mnogima spada među najbolje šutere svih vremena. Puno godina sam mislio da sam najbolji šuter u NBA ligi, ali kad bolje razmislim moram priznati da je Dražen bio najbolji kojeg sam ikad vidio, izjavio je Miller o Draženu.
Uslijedio je i najveći uspjeh hrvatske košarke - srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni i nezaboravno finale protiv jedinog pravog Dream Teama. Draženov američki uzlet i divljenje samih Amerikanaca njegovom igrom prekinula je stravična prometna nesreća.
Dražen je dobio svoj Dom košarke i muzej u Zagrebu, a veliko priznanje stiglo je i iz NBA kada je uvršten u Kuću slavnih. Njegov dres s brojem 3 umirovljen je u dvorani Netsa. Hrvatski olimpijski odbor je 1995. poklonio Olimpijskom muzeju u Lausanni spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja. Nagradu koja nosi njegovo ime HOO je ustanovio 2006., a namijenjena je mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj.
Povodom ove tužne obljetnice večeras u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog Zagrebačka filharmonija će pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja i uz pratnju zbora Ivan Goran Kovačić izvesti djela Mozarta, Haydna i Albinonija - umjetnici glazbe za umjetnika košarke.
Premda je od tada prošlo 20 godina još uvijek je teško povjerovati kako više nije s nama, Život leti kapetane...